Onderzoeken

De aanvragend behandelaar kan om verschillende redenen een PSMA PET-CT scan aanvragen. De meest aangevraagde indicaties zijn:

  • Hoe uitgebreid is de prostaatkanker voorafgaand aan de behandeling?
  • Er is een meetbaar PSA na een eerdere behandeling. Waar bevindt dit tumorrecidief zich?

Voorafgaand aan het onderzoek hoeft een patiënt geen specifieke voorbereidingen te treffen. Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde meldt de patiënt zich voor het onderzoek. De patiënt krijgt een infuus geprikt voor toediening van de radioactieve stof in de vene. Soms krijgt de patiënt een korte vragenlijst met vragen die voor het onderzoek relevant zijn. Een arts sluit de spuit met radioactief PSMA aan op het infuus en dient het radiofarmacon toe. Hierna wordt er nagespoeld met fysiologisch zout water, om er zeker van te zijn dat alle activiteit is toegediend.

Afhankelijk van het type PSMA (Gallium of Fluor) en het lokale protocol zit er tussen de injectie en de scan 1-2 uur wachttijd. Na de wachttermijn start de scan. Eerst zal de low dose CT, zonder contrastmiddel, worden verricht. De PET-scan wordt direct hierna gemaakt, in totaal duurt dit onderzoek tussen de 20 en 45 minuten. Er worden afbeeldingen gemaakt van het hoofd tot en met de bovenbenen.

Sommige centra maken naast de low dose CT ook nog een diagnostische contrast CT. Dit is geen vereiste voor een goed onderzoek. Het voordeel is dat een arts soms kleine afwijkingen op de PET met deze contrast CT beter kan karakteriseren.

Na de scan beoordeelt de nucleair geneeskundige de beelden. De patiënt krijgt de uitslag via de aanvrager van de scan.

Skip to content