Wat is PSMA?

De afkorting PSMA staat voor prostaat specifiek membraan antigeen. Dit is een eiwit in het membraan van prostaatkankercellen. Het PSMA wordt ook wel folaat hydrolase I of glutamaat carboxypeptidase II genoemd. In ongeveer 95% van de gevallen brengt de prostaatkankercel PSMA tot expressie.

Naarmate het stadium van de ziekte en de agressiviteit van de kankercellen toeneemt, zal PSMA ook meer voorkomen in het celmembraan.

Overexpressie van PSMA in de celwand in prostaatkanker kan invloed hebben op het vormen van nieuwe bloedvaten binnen de tumor (angiogenese) en tevens het foliumzuur-metabolisme verhogen, waardoor er meer celdeling (proliferatie) plaatsvindt.

Hoewel de naam suggereert dat het eiwit enkel terug te vinden is in prostaatkanker, is dit niet het geval. PSMA komt ook voor in andere weefsels zoals: speekselklieren, traanklieren, nieren, dunne darm, zenuwknopen, lever en milt. Er zijn ook andere typen tumoren die PSMA tot expressie brengen in de celmembraan. Dit zijn met name tumoren die verhoogde angiogenese tonen.

Skip to content